NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Russische driemaster Shtandart nergens welkom, kapitein wacht met smart op coulance van Brussel


By : Tessa Heerschop


De kapitein van de Russische driemaster SHTANDART hoopt dat het schip een uitzondering krijgt op de Russische sancties, waardoor ze weer welkom is in Europese havens. Het schip vaart al bijna drie jaar buiten Rusland. De kapitein wil niet terug, maar mag geen Europese havens aandoen. Het wachten is nu op het Europese hof waar een bezwaarschrift tegen de sancties is ingediend.

      

De SHTANDART is een replica van een schip van tsaar Peter de Grote uit 1703. Voor de oorlog bezocht het zeilschip ongeveer 70 havens, in totaal kwamen ruim 2000 jonge mensen aan boord om zeilervaring op te doen. Het schip bezocht in Nederland onder andere Hellevoetsluis, Zaandam, Sail Amsterdam en Sail Kampen. Maar sinds de sancties tegen Rusland is ze niet meer welkom. Kapitein Vladimir Martoes is half Russisch, half Oekraïens en woont al 10 jaar in Europa. Hij gaf eerder aan fel tegenstander te zijn van de Russische inval in Oekraïne. Hij wil niet terug naar Rusland met het schip, uit vrees dat het in beslag wordt genomen en hijzelf wordt opgepakt vanwege zijn kritiek op het regime.


Aanleggen


Frankrijk gedoogt het schip momenteel zolang het voor anker ligt en niet aangemeerd in een haven. Ze ligt momenteel in een baai in de buurt van Bordeaux. Het schip vaart ook nog met betalende gasten, waardoor er inkomsten zijn. De vrijwillige bemanningsleden zijn allen Europees en kunnen met rubberboten naar de wal om proviand in te slaan. Een stuk moeilijker is het bunkeren van drinkwater. Dat gebeurt in havens waar het schip af en toe even mag aandoen, zoals in La Rochelle.De kapitein hoopt op een vaste ligplaats, om ergens een bestaan te kunnen opbouwen. Vereniging Zaans Erfgoed stapte al naar de gemeente Zaanstad om een permanente ligplaats voor de SHTANDART in Zaandam te regelen, maar kreeg nul op het rekest.Nu is de hoop dat het schip binnenkort valt onder een uitzonderingsclausule: Russische schepen met een humanitaire missie zijn wel welkom in Europese havens. De bemanning zette al een project op voor medische hulp en hulp aan kinderen in Oekraïne, maar Brussel zag dit niet als humanitaire missie. Hiertegen heeft de kapitein bezwaar gemaakt, maar er is nog geen uitspraak. ‘Veel Europese politici durven niet, uit angst voor pro-Russisch te worden versleten. Maar ik hoop dat er uiteindelijk slimme mensen in de EU zijn, die het verschil begrijpen tussen degenen die de oorlog van Poetin bevorderen en degenen die zich ten onrechte in een situatie als die van ons bevinden. Dan zal gerechtigheid ten slotte zegevieren’, vertelt Martoes aan het AD.Onder een andere vlag varen is geen optie, want een Russisch schip dat op dit moment van vlag wisselt, ontsnapt niet aan de sancties.

Bron : Schuttevaer

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be