NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

  Zulu Associates heeft het scheepsontwerp klaar voor zijn gloednieuwe 'X-Barge'.

                 20220506 Zulu Associates autonoom binnenschip 'X-Barge'

                           Emissieloos en autonoom varend binnenschip 'X-Barge' van Zulu Associates

 

Het eerste emissieloos en autonoom varend binnenschip zonder bemanning uit de reeks wordt tegen eind 2023 in de vaart verwacht.

Antoon Van Coillie, die een aantal jaren geleden het 'pallet shuttle barge'-concept ‘Zulu’ lanceerde, concentreert zich nu met Zulu Associates volop op autonoom en emissieloos varen. De 'X-Barge' is een 'CEMT klasse IV'-binnenschip van 1.500 ton met een capaciteit van 80 teu. Naargelang het operationeel profiel van het schip wordt ook de zero-emissievoortstuwing bepaald. Dat kan bijvoorbeeld op elektrische batterijen of op waterstof zijn.

 

2030
Er komen minstens twee van dit type schepen in de vaart. Op termijn mikt Zulu Associates op een nieuwbouworder van tien schepen. "We willen op een gestandaardiseerde manier een nieuwe vloot uitbouwen om tegen 2030-2035 een netto-nuluitstoot te bereiken", vertelt CEO Van Coillie. "Een van de belangrijkste toekomstige KPI's in de transportsector is de hoeveelheid energie die je nodig hebt per tonkilometer. De bestaande schepen in de vaart zijn nooit ontworpen geweest om zo weinig mogelijk energie te gebruiken, maar om zo veel mogelijk volume mee te nemen. Door de klimaatcrisis zitten we nu in een andere wereld."

 

Kleine diepgang
Bij de ontwikkeling van de 'X-Barge' wordt onder meer een energie-efficiënte rompvorm toegepast. Het schip krijgt een kleine diepgang om ook bij lage waterstanden te kunnen varen. "We zitten in de laatste fase van het scheepsontwerp en zullen in de zomer van 2022 gesprekken voeren met scheepswerven die kandidaat zijn om het eerste schip te bouwen", vertelt hij. 

Het eerste schip moet in het najaar van 2023 in de vaart komen. De schepen zullen worden uitgecharterd en ingezet in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. 

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be