NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

A veel bezwaarschriften toch 'go' voor MCA (Maritime Campus Antwerp)


Ondanks de vele bezwaarschriften, ook na een hernieuwde vergunningsaanvraag, is de omgevingsvergunningsaanvraag voor de Maritime Campus Antwerp (MCA) toch goedgekeurd. De werken starten in het voorjaar 2022 en moeten in 2024 klaar zijn.

 

            
Concepttekening van de Maritieme Campus Antwerpen - © CMB
Rederij CMB, de bezieler van het project, trok in maart van dit jaar zelf de vergunningsaanvraag in als gevolg van het protest tegen de inplanting van de campus op de locatie Blue Gate. In juli diende het bedrijf een nieuwe, technisch verfijndere aanvraag in, maar ook die kreeg heel wat bezwaarschriften te verwerken. Ondanks de aanhoudende tegenkanting kondigt CMB nu zelf in een persbericht aan dat de omgevingsvergunning is goedgekeurd en dat de werken begin 2022 kunnen starten. De sloop en de sanering van de site zijn al afgerond.

“De maritieme sector heeft nood aan een locatie waar alle spelers elkaar kunnen ontmoeten en kunnen samenwerken om de uitdagingen van de scheepvaart aan te gaan. Het koolstofvrij maken van onze industrie is er een van, en Antwerpen en MCA kunnen daarin een cruciale rol spelen. MCA is ideaal gelegen in Blue Gate, de vroegere Petroleum Zuid-cluster. Op dezelfde plek waar fossiele brandstoffen welvaart hebben gecreëerd in de 19e en 20e eeuw, willen we nu met innovatie, technologie en duurzaamheid bouwen aan de welvaart van morgen”, zegt Alexander Saverys, CEO van CMB.

 

Inhoudelijk
De initiatiefnemers achter het project hebben van de vertraging als gevolg van de hernieuwde vergunningsaanvraag gebruikgemaakt om met het inhoudelijke van het project bezig te zijn. “We hebben niet stilgezeten op het inhoudelijke vlak met de lancering van het acceleratorplatform Plug and Play Maritime. Daarnaast lanceren we binnenkort de officiële start van de MCA Community. Met de lancering van coworking en het meetingcenter MCA LABS begin december, hebben we ook ruimte voor iedereen die een werkplaats of vergaderzaal zoekt en voor de community-leden om samen te werken omtrent innovatie in de maritieme sector. Een mooie opstap naar MCA Campus”, besluit Bart Huybrechts, managing director MCA.

 

Koen Heinen / FLOWS

 

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be