BOEKEN  LIVRES  BOOKS

 

“Astronavigatie”


B O E K B E S P R E K I N G door: Frank NEYTS

 

Bij de uitgeverij Lanasta verscheen recent het boekje “Astronavigatie” met als ondertitel “Van Columbus tot Willem Barentsz voor de modern zeiler”. Zoals de titel en de ondertitel al laten vermoeden richt deze publicatie zich tot iedereen die met een schip of boot op open water wil varen.

Nautisch-praktisch- en nautisch-historisch Nederland is verrijkt met een zeer interessant boek welke in opzet uniek is. Met daarin tabellen voor de komende decennia wereldwijd.

Het is zodoende een uitstekend back-up-boek voor aan boord bij de oceaanzeiler voor de Nood-navigatie mocht de GPS om welke reden ook uitvallen. En de armchair-navigator krijgt toegang tot best wel bijzondere historische navigatie-informatie. De auteur Siebren van der Werf (1942) is natuurkundige. Hij gaf tien jaar lang een keuzecollege over astronavigatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Auteur van vele artikelen over navigatie en refractie. Recent is het Nova Zembla Verschijnsel, waarin hij laat zien dat de omstreden vroegtijdige terugkeer van de zon op 24 januari 1597, gezien door de mannen van Willem Barentsz, een luchtspiegeling was. In 1997 ontving hij de Samuel Burka Award van het American Institute of Navigation voor een artikel over maanafstanden.
Mede-auteur Dick Huges (1944) “verzeilde” tijdens een zeilreis naar Amerika in 1984 noodgedwongen in de wereld van de astronavigatie. Hij maakte diverse zeilreizen inclusief een solo-wereldomzeiling. Hij publiceert in tijdschriften en boeken over Sextantnavigatie, Klassiek zeemanschap in de praktijk en meer.

Astronavigatie” (ISBN 978-90-8616-159-1) telt 96 pagina’s en werd op handig, klein formaat als softback uitgegeven. Het kost 14,95 euro. Er is ook een Engelstalige editie (ISBN 978-90-8616-342-7) en een Duitstalige editie (ISBN 978-90-8616-343-4) beschikbaar. Aankopen kan in de betere boekhandel rechtstreeks bij Lanasta, e-mail: info@lanasta.com ; Tel. +31 (0)591 618747, website: www.lanasta.com.

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be