NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Derde patrouilleschip voor marine en zesde vliegtuig voor kustwacht

 

            
Het patrouilleschip Pollux © Defensie

De federale regering besliste vrijdag 26 januari enkele aankopen af te ronden voor het leger. Naast een derde patrouilleschip voor de marine, koopt het leger ook een nieuw vliegtuig voor de kustwacht en nog vijf vliegtuigen die op korte afstand kunnen opstijgen en landen.

Het nieuws werd vrijdag 26 januari bekendgemaakt door minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en verspreid door persagentschap Belga. Eerder had de minister al bevestigd dat er een derde patrouilleschip voor de marine zou worden aangekocht. De aankoop is nu door de federale regering bevestigd.

De marine beschikt met de ‘Castor’ en ‘Pollux’ (zie foto) al over twee patrouilleschepen. Deze zusterschepen werden in 2013 besteld en in 2015 opgeleverd door scheepswerf Socarenam in Boulogne-sur-Mer. Eind 2025 komt daar een derde schip bij.

Dat schip is nodig door de toegenomen aanwezigheid van bijvoorbeeld Russische spionageschepen in onze territoriale wateren en door de uitbreiding van de kritieke infrastructuur die moet worden bewaakt.

 

Identiek schip

“De patrouilleschepen zijn afwisselend 24 op 24 uur klaar om ingezet te worden”, stelde kamerlid Jasper Pillen (Open-Vld) uit Brugge onlangs in Flows. “Ze hebben een uitgebreid takenpakket. Dat gaat van het monitoren van militaire niet-NAVO-schepen die langs onze kust varen, milieu- en visserijcontrole, kustwachttaken, ondersteuning van de andere overheidsdiensten bijvoorbeeld bij het zoeken naar transmigranten die de overtocht wagen, en noem maar op. Een derde schip is dan ook meer dan welkom.”

Het derde patrouillevaartuig zal operationeel, technisch en logistiek identiek zijn aan de ‘Castor’ en de ‘Pollux’, waardoor er geen logistieke aanpassingen nodig zijn en de bemanningen probleemloos kunnen wisselen.

 

Vliegtuigen

Daarnaast worden er vijf vliegtuigen aangekocht voor het ‘Special Operations Regiment’. Het gaat om toestellen die op korte afstanden kunnen opstijgen en landen, waardoor ze geschikt zijn voor speciale operaties in omgevingen die voor andere vliegtuigen ontoegankelijk zijn.

Tot slot komt er een zesde vliegtuig voor de kustwacht. Dat moet een bestaand vliegtuig dat einde levensduur is vervangen. Het kostenplaatje wordt voorlopig niet bekendgemaakt.

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be