NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

De bouw van twee rorozeilschepen


De scheepvaartstart-up Neoline heeft een intentieovereenkomst afgesloten met het Franse Neopolia S.A.S. voor de bouw van twee rorozeilschepen. In 2021 moeten de milieuvriendelijke schepen tussen de Franse en Amerikaanse kust varen.

Neoline werd in 2015 opgericht met de ambitie om nieuwe, klimaatvriendelijke aandrijvingsmethodes voor cargoschepen te ontwikkelen. De oprichters zijn ervan overtuigd dat het windzeil het enige volledig 'sobere', meteen beschikbare middel is om schepen voort te stuwen.
In 2018 lanceerde het bedrijf een internationale call bij scheepsbouwers voor de constructie van twee rorozeilschepen. Uit 15 scheepsbouwers is nu Neopolia S.A.S. geselecteerd. Het Franse bedrijf zal twee schepen van 136 meter lang bouwen, die plaats bieden voor zo’n 500 wagens en met 4.200 m2 zeiloppervlakte aan een snelheid van ongeveer 11 knopen zullen varen.

 

90% minder brandstof

Volgens Michel Pery, president van Neoline, was Neopolia al vanaf de oprichting een belangrijke partner van het project. “Maar de beslissing werd gemaakt na een internationale call. We hebben objectief elk aanbod onderzocht en besloten dat dat van Neopolia op economisch en technisch vlak het beste was." De zeilschepen zullen 80 tot 90% minder brandstof verbruiken dan reguliere roroschepen, wat ook zijn effect heeft op de uitstoot.

De constructiewerken voor het eerste schip starten eind 2019 in Saint-Nazaire. Tegen het einde van 2021 zullen de schepen van het pilootproject op de Atlantische oceaan varen: van Saint-Nazaire aan de Franse kust naar Bilbao, vervolgens naar Charleston en Baltimore aan de Amerikaanse oostkust en dan via de Franse overzeese gemeenschap Saint-Pierre en Miquelon weer naar Saint-Nazaire. Met de twee schepen voert Neoline twee rotaties per maand uit.

Eind 2018 kwam Renault aan boord als eerste klant voor het Neolineproject. Later zegden ook het Franse Manitou, dat onder meer heftrucks bouwt, en scheepsbouwbedrijf Beneteau hun steun toe.
Jonas van Boxel / FLOWS

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be
 Deze site werd geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024 x 768 en IE -11-Edge
Ce site a été optimalisé pour une résolution d'écran de 1024 x 768 et IE -11- Edge