NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

 

Russen sturen grote olietanker langs Noordelijke Zeeroute


Amper enkele dagen nadat CMA CGM plechtig beloofde om geen schepen in Arctische wateren te laten varen, stuurt de Russische rederij Sovcomflot een grote olietanker langs de Noordelijke Zeeroute. Deze Aframaxtanker vaart wel op lng.

De 113.232 dwt metende tanker ‘Korolev Prospect’ begon op 26 augustus aan een trip vanuit de Russische haven Murmansk naar China. De reis via Kaap Zhelaniya en Kaap Dezhnev zal bij een gemiddelde snelheid van twaalf knopen (22 kilometer per uur) slechts acht dagen duren.

  

De Franse president Emmanuel Macron riep de scheepvaartsector tijdens de voorbije G7-top in Biarritz nog op om het voorbeeld van CMA CGM te volgen en geen schepen langs de Noordelijke Zeeroute te sturen. Rusland wil het gebruik van de korte Poolroute tussen Azië en Europa juist bevorderen.

Sovcomflot benadrukt wel dat de emissies van de tanker ‘Korolex Prospect’ beperkt zijn, omdat deze Aframax op vloeibaar aardgas vaart. Het 250 meter lange schip werd in februari van dit jaar opgeleverd en is een van de zes olietankers van de Russische rederij die op lng varen (foto). Sovcomflot heeft ook nog vijf op lng varende tankers in aanbouw.
Stefan Verberckmoes

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be
 Deze site werd geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024 x 768 en IE -11-Edge
Ce site a été optimalisé pour une résolution d'écran de 1024 x 768 et IE -11- Edge