NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Nieuw scheepstype in lijnvaart: de neopostpanamax

Stefan Verberckmoes
13 sep 2023

            
Een artist impression van de nieuwbouwschepen van 17.000 teu
Er zijn schepen in aanbouw die net iets te breed zijn voor het Panamakanaal, maar wel korter en compacter dan de allergrootste megamaxschepen. Dankzij hun goede stabiliteit is de keuze voor dat nieuwe scheepstype geen verkeerd idee.
De grote sluizen van het Panamakanaal kunnen schepen met een lengte tot 368 meter en een breedte tot 51 meter (twintig rijen containers bovendeks) versassen. Die schepen waarvan de nominale capaciteit op papier tot 16.600 teu kan bedragen, worden neopanamaxschepen genoemd.
Volgens de Franse databank Alphaliner zijn er daarvan al 602 in de vaart. Rederijen die nog grotere containerschepen willen, kozen tot nu toe hoofdzakelijk voor megamaxschepen met een lengte van 400 meter en 24 rijen containers in de breedte bovendeks. De maximale nominale capaciteit van die schepen kan oplopen tot bijna 24.400 teu.

 

Verschil

Het verschil in capaciteit tussen een flexibele neopanamax die op vele vaarroutes kan ingezet worden, en een megamax die alleen op de grootste oost-westtrades zinvol kan ingezet worden, bedraagt 8.000 teu. Maersk en Evergreen geloven dat er een toekomst is voor schepen die minder groot zijn dan de allergrootste containerreuzen, maar toch iets groter dan wat door Panama kan varen.

De twaalf schepen op methanol van 16.000 teu van Maersks nieuwe Equinox-klasse worden zogenaamde ‘neopostpanamaxschepen’ omdat ze bovendeks 21 rijen containers zullen laden. De Deense carrier bestelde nadien ook nog een variant met 22 rijen containers. Dat worden 8 schepen met een capaciteit van 17.000 teu.

 

Stabieler

De laatste schepen op methanol die Evergreen heeft besteld, zouden 366 meter lang en 21 rijen breed worden, waardoor ze ook te breed zijn voor het Panamakanaal. Deze compacte schepen nemen dankzij hun lengte minder plaats in dan een megamax. In vergelijking met smallere neopanamaxschepen zijn ze veel stabieler en kunnen ze hun capaciteit dus beter benutten. Daardoor kunnen de brandstofkosten over meer teu-slots verdeeld worden.
Omdat methanol een dure brandstof is, wil Maersk het onderste uit de kan halen. Het verklaart waarom de brug van de schepen van de nieuwe Equinox-klasse (zie afbeelding) helemaal vooraan is, zodat er achter de brug zo hoog mogelijk gestapeld kan worden zonder rekening te moeten houden met de zichtbaarheid die een kapitein vanop de brug moet hebben.

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be