NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Oostende krijgt Belgisch-Nederlandse Naval Academy


De Marine versterkt de Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsschool in Oostende met alle technische en onderhoudsopleidingen uit Zeebrugge. De nieuwe Naval Academy zal tegen 2025 het personeelsbestand in Oostende verviervoudigen tot tweehonderd.

        

                             Stafchef van de Marine Jan De Beurme in het midden - © RJ
In de marge van de NAVO-mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 2020, die nu voor de Belgische Kust aan de gang is, vertelde stafchef van de Marine Jan De Beurme (centraal op de foto) aan Krant van West-Vlaanderen over grote plannen om de opleidingen te herschikken.

“De kazerne Bootsman Jonsen in Oostende huisvest nu al de gezamenlijke mijnenbestrijdingsschool Egeurmin van de Belgische en Nederlandse Marine. We gaan tegen 2025 ook de technische en onderhoudsopleidingen vanuit Zeebrugge naar Oostende overbrengen. Dit wordt een nieuwe Naval Academy waarbij we het aantal stafleden in Oostende optrekken van vijftig naar tweehonderd. Er komen ook veel meer studenten dan de huidige achthonderd per jaar.”


Oostende mekka dronetechnologie

De Naval Academy zal nauw samenwerken met de toekomstige fabriek voor varende en vliegende dronesystemen van ECA aan het Vlotdok in Oostende. Het Franse ECA investeert daar als kernpartner van het consortium Belgian Naval & Robotics. Dat consortium mag de nieuwe Belgische-Nederlandse mijnenbestrijdingsvloot bouwen.

Dat was voor de Marine niet de enige reden om voor Oostende te kiezen. “Onze opleidingen hebben raakvlakken met de maritieme onderzoeksactiviteiten van Ostend Science Park, een campus van de Universiteit Gent. Er is ook het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), dat voor zijn onderzoek op zee dezelfde sensoren gebruikt als die die wij gebruiken om mijnen op te sporen. De samenwerking tussen de Navy Academy, de dronefabriek, Ostend Science Park en het VLIZ heeft alle ingrediënten om van Oostende het mekka van de dronetechnologie te maken. We willen daarin de beste van de wereld worden", aldus stafchef De Beurme.


Antwerpen en Den Helder

Op Radio 2 gaf de Marine aan dat de onderhandelingen nog lopen maar dat “alle neuzen in dezelfde richting wijzen” voor een cluster van 350 tot 400 banen in de Naval Academy, Oostend Science Park en het VLIZ. De structuur van de Naval Academy zou in 2022 operationeel zijn. Tegen eind 2024 zouden de gebouwen van kazerne Bootsman Jonsen gerenoveerd en uitgebreid worden. Op de site van Ostend Science Park zou een laboratorium opgetrokken worden. Daarbovenop komen vanaf 2022 in de dronefabriek 120 nieuwe jobs.

Stafchef De Beurme licht ook een tip van de sluier over andere herschikkingen bij de Marine: “We willen onze grote pakketten vestigen in steden die een ‘voet in het water’ hebben. De generieke opleidingen voor het varen, worden in Antwerpen gevestigd. De specifieke fregatopleidingen organiseren we samen met Nederland in Den Helder.”


Roel Jacobus

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be