NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Mijnenjager ‘Crocus’ neemt deel aan NAVO-oefening ‘Nordic Response’

              
Mijnenjager ‘Crocus’ © Defensie

De ‘Crocus’ neemt de komende weken deel aan de grootschalige NAVO-oefening Steadfast Defender. Dat heeft het ministerie van Defensie meegedeeld. Het schip is maandag vertrokken vanuit Zeebrugge om een van de vier permanente vloten van de NAVO te vervoegen richting het noorden van Europa.

‘Steadfast Defender’ is de grootste militaire oefening van de NAVO sinds de Koude Oorlog. Aan de oefening, die loopt van eind januari tot eind mei, nemen in totaal zo’n 90.000 militairen deel. Onder hen ook 450 Belgische militairen. Doel is om aan te tonen dat Amerikaanse troepen snel gemobiliseerd kunnen worden in Europa en dat de NAVO in staat is om elk deel van zijn grondgebied te beschermen.

 

Nordic Response
Een van de onderdelen van Steadfast Defender is de oefening ‘Nordic Response’, die van 3 tot 15 maart zal plaatsvinden voor de Noorse kust, in Noorwegen, Finland en Zweden. Meer dan 20.000 militairen uit 13 landen nemen deel aan die oefening ter bescherming van de noordelijke flank van de alliantie.

“De Belgische Defensie toont opnieuw de wil om militaire steun aan de NAVO te leveren”, zegt de commandant van de marine, Tanguy Botman. “De ‘Crocus’ zal in de komende maand zijn expertise in mijnenbestrijding meenemen om met de alliantie samen te werken in het noorden van Europa. Mijnen blijven namelijk een reële dreiging voor de navigatie.”

Volgens defensieminister Ludivine Dedonder blijft de Belgische marine wereldtop op het vlak van ontmijning. “Ik ben ervan overtuigd dat zij hun kennis en vakmanschap zullen delen met onze partnerlanden in het belang van veilige vaarroutes op zee. De oefening toont aan dat de alliantie klaar staat wanneer nodig om samen te werken aan ieders veiligheid.”

 

Twaalf nieuwe mijnenjagers

België en Nederland bouwen samen twaalf nieuwe mijnenjagers, zes voor België, zes voor Nederland. Het contract met een waarde van meer dan 2 miljard euro werd in 2019 binnengehaald door Belgian Naval & Robotics, een consortium opgericht door de Franse bedrijven Naval Group en Exail (ex-ECA). In hun pakket zit ook afwerking en onderhoud door een aantal Belgische bedrijven. Het eerste schip van de twaalf, de ‘M940 Oostende’, zou later dit jaar naar zijn thuisbasis Zeebrugge varen. Ook is de bouw van de tweede Belgische mijnenjager, de ‘M941 Tournai’, al volop aan de gang.

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be