NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Eerste steen gelegd van nieuwe campus Hogere Zeevaartschool


Gisteren om 10:10


De Hogere Zeevaartschool (HZS) in Antwerpen is gestart met de bouw van de nieuwe campus aan het Noordkasteel. Deze dinsdagochtend werd de symbolische eerste steen gelegd door minister van Onderwijs Ben Weyts en Antwerps burgemeester De Wever.

    
Eerstesteenlegging nieuwe campus Hogere Zeevaartschool Antwerpen - © Julie Desmet

"De maritieme wereld dient zich voortdurend aan te passen, zo ook passen wij ons aan vandaag", zegt algemeen directeur van de Hogere Zeevaartschool, Rowan Van Schaeren. "Zowel havens als rederijen in dit land behoren tot de wereldtop. Het is onze verantwoordelijkheid om jongeren klaar te stomen om het voor die bedrijven mogelijk te maken aan de top te blijven staan."

 

Digitalisering en automatisering
Naast een volledige machinekamer en hypermoderne scheepssimulatoren, zal de nieuwe campus ook plaats bieden aan diverse labo’s en praktijkruimtes. De bijkomende infrastructuur past in het leerplan van de school rond nieuwe technologieën zoals cybersecurity, corrosie en techniek van hernieuwbare brandstoffen. 

De nieuwbouw zal naast het huidige historisch gebouw staan, dat nadien ook gerenoveerd wordt en in ere hersteld. Minister van Onderwijs Ben Weyts en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever kregen de eer om de eerste steen te leggen. Ook Antwerps havenschepen Annick De Ridder woonde de feestelijke ceremonie bij. Op de foto ziet u van links naar rechts: algemeen directeur HZS Rowan Van Schaeren, burgemeester van Antwerpen Bart De Wever, minister van Onderwijs Ben Weyts en Antwerps Havenschepen Annick De Ridder.

 

Grootste bereik

"Vandaag zijn jullie in het hele hogeschoollandschap de kleinste in aantal studenten, maar met het grootste bereik. Van hieruit zwemmen Vlamingen over heel de wereld uit", vertelt Weyts. "Ik hoop dat we met deze eerstesteenlegging ook de eerste steen leggen voor een heropbouw in het kader van de aantrekkelijkheid van deze opleiding, de uitbouw van de stad Antwerpen en de Vlaamse economie."  De Vlaamse overheid legt voor de financiering 10 miljoen euro op tafel. De overige 15 miljoen komen uit een publiek-private samenwerking. 

"Met deze eerstesteenlegging op dit symbolisch kruispunt tussen de oude en nieuwe haven kunnen we het uithangbord van onze maritieme traditie versterken", vult Havenschepen van Antwerpen Annick De Ridder aan. 

De fundamenten van de nieuwe campus worden in de komende weken gelegd. Midden 2022 zal de bouw klaar zijn. 


Julie Desmet / FLOWS

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be