NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Euronav haalt record dagtarief van 300.000


De dagtarieven op de spotmarkt voor grote olietankers bereiken momenteel een recordhoogte van meer dan 300.000 dollar. Reden zijn een dreigend capaciteitstekort door IMO 2020, VS-sancties tegen Chinese rederijen en de recente aanvallen op tankers.

 

 

Euronav profiteert met hoge dagprijzen onder meer van het dreigende capaciteitstekort door IMO 2020 - © Euronav

Tankerrederij Euronav profiteert volop van de situatie, zo meldt Tradewinds. Het is een van de enige grote tankerrederijen die geen schepen uit de vaart heeft genomen om scrubbers te laten installeren met het oog op de nieuwe IMO-zwavelnorm die vanaf januari 2020 in voege treedt.

De hoge dagtarieven hebben ook een gunstige invloed op de aandelenkoers van Euronav. Op de beurs van New York klom de koers van het aandeel deze maandagmorgen ruim 6% hoger tot maximaal 10,22 dollar.


Scrubbers versus zwavelarme brandstof

Heel wat concurrenten van Euronav beslisten om hun schepen uit te rusten met scrubbers. Daardoor liggen momenteel meer dan 60 schepen in het droogdok. De Antwerpse rederij koos voor zwavelarme brandstof en heeft daardoor 90% van zijn vloot beschikbaar op de spotmarkt, waar de dagtarieven een recordhoogte van meer dan 300.000 dollar bereiken. Twee schepen van de rederij, de ‘Ingrid’ (318.376 dwt) en de ‘Ardeche’ (298.642 dwt) werden al aan dat recordtarief vastgelegd.


Andere factoren

Naast het installeren van scrubbers zijn er nog andere factoren die aanleiding zijn voor de torenhoge tarieven. Zo doen een 20 à 30 schepen momenteel dienst als drijvende opslag voor zwavelarme brandstof in het vooruitzicht van IMO 2020.

Ook de recente aanvallen op tankers en olie-installaties in Saudi-Arabië zetten druk op de beschikbare capaciteit en doen de tarieven stijgen.

Tot slot zijn er de sancties van de VS tegen China en Venezuela die de bezorgdheid over een tekort aan scheepscapaciteit nog aanwakkeren en de tarieven de hoogte in jagen.


Koen Heinen

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be
 Deze site werd geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024 x 768 en IE -11-Edge
Ce site a été optimalisé pour une résolution d'écran de 1024 x 768 et IE -11- Edge