NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Boskalis breidt hoofdkantoor uit naar Abu Dhabi, toekomst in Nederland ongewis

 

          
Boskalis TSHD STRANDWAY operating at Rotterdam-Maasvlakte
Baggerbedrijf Boskalis gaat een deel van het hoofdkantoor vestigen in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat zegt topman Peter Berdowski tegen De Telegraaf. Of er ook werknemers van Nederland naar Abu Dhabi meeverhuizen, is onduidelijk. Voor Boskalis werken in de Emiraten nu al ruim 300 mensen. Het bedrijf dreigde vorig jaar
Nederland te verlaten, uit onvrede over de regelgeving. Boskalis neemt later dit jaar een besluit over een volledige verhuizing. Eerder verplaatsen Unilever en Shell hun hoofdkantoor uit Nederland. Chipmachinefabrikant ASML zei eerder dit jaar dat nieuwe investeringen mogelijk in het buitenland worden gedaan. Gisteren bleek dat het kabinet aan een plan werkt om het bedrijf in Nederland te houden.
Visum in weken in plaats van jaren
De vestiging in Abu Dhabi is volgens de baggeraar nodig omdat de Nederlandse politiek de komst van buitenlandse kenniswerkers wil beperken. Daar zit het bedrijf dichter bij Azië, "met oneindig aanbod van talent". "In Abu Dhabi hebben we binnen een paar weken een visum voor personeel. In Nederland duurt dat twee jaar, als we er al in slagen", zegt Berdowski tegen de krant. Zijn vertrek-dreigement van vorig jaar had te maken met de Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen. Die houdt in dat bedrijven moeten voorkomen dat hun activiteiten negatieve gevolgen hebben voor zaken als mensenrechten, arbeidsrechten of het milieu. Een rechter zou dat kunnen toetsen. Deze initiatiefwet is nog niet door de Tweede Kamer aangenomen. Boskalis vreesde dat het vogelvrij zou worden verklaard. "Rechtszekerheid is voor ons als mondiaal opererend bedrijf het belangrijkst. Maar als ik terugkijk op het afgelopen jaar is die rechtszekerheid voor bedrijven in Nederland nog onzekerder geworden", zegt Berdowski vandaag.Het bedrijf heeft een uitzonderlijk goed jaar achter de rug en boekte een nettowinst van 600 miljoen euro. Dat is een stijging van 150 procent vergeleken met 2022. Toen haalde Boskalis onder de streep 241 miljoen euro binnen.
Bron : NOS

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be