NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

De Monegaskische drogebulkoperator Marfin Management heeft een van zijn schepen uitgerust met zonnepanelen.


De integratie van de zonne-energie met de elektriciteitsvoorziening door dieselgeneratoren zorgt voor een drastische brandstofbesparing.

Volgens Marfin gaat het om het eerste hybride drogebulkschip met zonne-energie. De reder werkt voor het project samen met twee Italiaanse bedrijven, zonnepanelenspecialist Solbian en de ontwikkelaar van zonneparken TGE. De zonnepanelen werden zo op het bulkschip ‘Paolo Topic’ gemonteerd dat ze geen vaste hindernis vormen voor de laad- en losoperaties. Ze werden gemonteerd op een verwijderbare structuur.

        

Bedoeling is de zonne-energie te integreren in een hybride systeem met de drie dieselgeneratoren aan boord. Die waren tot nu toe de enige bron voor elektriciteitsvoorziening op het schip.


Energiemanagementsysteem

De volledige integratie van motoren, batterijen, zonnepanelen en stroomdistributie wordt gecontroleerd door een ‘energiemanagementsysteem’. De installatie moet het schip een concurrentieel voordeel bieden omdat de brandstof- en onderhoudskosten drastisch verlagen en de milieuprestaties veel beter zijn.
Koen Heinen

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be
 Deze site werd geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024 x 768 en IE -11-Edge
Ce site a été optimalisé pour une résolution d'écran de 1024 x 768 et IE -11- Edge