NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

DEME haalt grootste bekabelingsopdracht ooit binnen in Nederland

 

Bart Meyvis

 

DEME heeft twee contracten in Nederland binnengehaald van in totaal 300 miljoen euro, in samenwerking met de globale kabelspecialist uit Milaan Prysmian. Voor DEME is dit de meest omvangrijke bekabelingsopdracht in zijn geschiedenis.

DEME zal instaan voor zowel de installatie en het aan land brengen van de kabels, het plaatsen van rotsen, de baggerwerken en de maritieme infrastructuurwerken. Ook tekent het bedrijf voor het ontwerp en de installatie van twee 12 km lange 525 kV HVDC-kabelsystemen in het Veerse Meer en een 126 km lang 525 kV HVDC-kabelsysteem offshore.

De twee projecten zullen duurzame energie van windparken op zee via het Veerse Meer naar Borssele transporteren. DEME neemt de voorbereidende en ondersteunende werken van ‘IJmuiden Ver Alpha’ – waaronder tracévoorbereiding, surveys, aanlandingen en steenstortwerken – voor zijn rekening. Daarnaast doet het bedrijf ook de pre-sweeping en steenstortwerken voor het Nederwiek 1-project.

Voor het project zal DEME verschillende schepen uit zijn vloot inzetten, waaronder kabelinstallatieschepen, hopperzuigers en een valpijpschip. Het project betreft tenslotte ook nog strandwerken en kofferdamstructuren op de aanlandingsplaatsen van de kabels. De werkzaamheden zullen vanaf 2025 gefaseerd van start gaan.

 

2029 operationeel

‘IJmuiden Ver Alpha’ en ‘Nederwiek 1’ zijn offshore-netkoppelingssystemen die worden beheerd door het Nederlandse energiebedrijf TenneT en die twee toekomstige offshorewindparken in de Nederlandse Noordzee zullen verbinden met de provincie Zeeland in het zuidwesten van Nederland. De eerste verbinding zal in 2029 operationeel zijn en de tweede in 2030.

“We zijn er trots dat we kunnen samenwerken met Prysmian voor dit baanbrekende project in Nederland, dat uiteindelijk 4 GW aan schone energie zal opleveren”, zegt Philip Scheers, businessunitdirector bij DEME Offshore. “Dit multidisciplinaire project toont de voordelen van een samenwerking met DEME. Dankzij onze expertise in kabelinstallatie, baggeren, steenstorting en maritieme infrastructuurwerken kunnen we onze klanten een efficiënte, geïntegreerde oplossing aanbieden. Onze moderne en veelzijdige vloot is ook uiterst geschikt voor een dergelijk complex project. We kunnen kabelinstallatieschepen, hopperzuigers en valpijpschepen leveren, die allemaal worden bediend door onze eigen hoogopgeleide en ervaren bemanningen.”

 

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be