NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Niet Zeebrugge maar Oostende krijgt maritiemedronefabriek


Coup de theâtre voor de maritieme dronefabriek die door het Franse ECA aan Zeebrugge was beloofd in het kader van het contract voor twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsschepen. Het bedrijf beslist om de fabriek in Oostende te bouwen.

    

Het Franse maritieme technologiebedrijf ECA en Haven Oostende melden dat er een nieuwe fabriek voor maritieme dronesystemen – onbemande (onderwater)vaartuigen – komt. Dit nieuws doet de wenkbrauwen fronsen want die fabriek was aan Zeebrugge beloofd in het kader van het contract voor twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsschepen voor de Belgische en Nederlandse Marines. ECA vormt met de eveneens Franse scheepsbouwer Naval de kern van het consortium Belgian Naval & Robotics, dat de aanbesteding ter waarde van 2,2 miljard euro in de wacht sleepte. In hun aanbod zat ook de bouw van een fabriek en een R&D-centrum in Zeebrugge.

ECA Robotics Belgium krijgt grond in concessie op de ex-Beliardsite in het Oostendse havengebied. Daar komt een fabriek van 5.000 m² die begin 2022 operationeel moet zijn. “Hier vinden ze alles wat ze nodig hebben: een goed ontsloten site, grond, kade en een bedrijvennetwerk”, zeggen voorzitter Charlotte Verkeyn en CEO Dirk Declerck van Haven Oostende.


R&D centrum naar Henegouwen

ECA Robotics Belgium zoekt voor zijn activiteiten in België een 70-tal medewerkers die twee tot drie jaar werkzekerheid krijgen gedurende de bouw van de mijnenvegers. Het gaat om ingenieurs, technici en arbeiders. Maar die komen niet allemaal in Oostende. Er worden ook mensen gestationeerd op de hoofdzetel van ECA Robotics Belgium in Brussel en er is sprake van een nieuwe R&D-vestiging in … Henegouwen.

Het wekt verbazing dat ook het R&D-centrum niet naar Zeebrugge zou gaan en in tweede instantie zelfs niet naar Oostende. De traditionele Belgische wafelijzerpolitiek hanteert blijkbaar een andere logica dan die dat je complementaire activiteiten het best groepeert vlakbij de grootste klant: de Marine. Het betreft een tweeledig R&D-centrum voor enerzijds de dronesystemen en anderzijds bescherming tegen cyberaanvallen. Dit zou in Zeebrugge perfect kunnen aansluiten bij de technische partner van het consortium Flanders Ship Repair. Die zal instaan voor het onderhoud en een gedeelte van de technische uitrusting van de schepen.
Roel Jacobus

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be
 Deze site werd geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024 x 768 en IE -11-Edge
Ce site a été optimalisé pour une résolution d'écran de 1024 x 768 et IE -11- Edge