NIEUWS  NOUVELLES  NEWS

 

Werken eerste fase Maritieme Campus Antwerpen op BP-site van start

 

Op de voormalige BP-site langs de Schelde in het zuiden van Antwerpen, zijn de voorbereidende werken voor een eerste fase van de Maritieme Campus Antwerpen, een initiatief van rederij CMB, gestart. De opening is voorzien in 2023.

            

Het bouwteam van de Maritieme Campus rond Alexander Saverys, CEO van CMB (derde van links) -

Topman Alexander Saverys van CMB lanceerde het plan voor een Maritieme Campus Antwerpen (MCA) in mei vorig jaar. De ‘doe’-campus moet bedrijven, publieke partners, onderzoekers en start-ups samenbrengen rond innovatie gelinkt aan de brede maritieme havenindustrie.

“Op dit moment hebben we in ons land havens zoals Antwerpen en een maritieme sector van wereldniveau. Maar de wereld staat niet stil en de concurrentie wordt groter. Om op dat niveau te blijven meespelen, moeten we vandaag vooruitkijken. Ik geloof heel sterk in samenwerking waarbij technologie en innovatie de sleutelwoorden zijn. MCA zal ons helpen om de huidige positie te behouden, te versterken en verder uit te bouwen”, zegt Saverys.

In mei vorig jaar zei hij al de steun te hebben van een veertigtal partners. "Wie dat zijn, kan pas bekendgemaakt worden als de contracten ook effectief ondertekend zijn. In deze fase is dat nog te vroeg", zegt Bart Huybrechts, managing director van Reslea, de vastgoedpoot van de CMB-groep en van MCA.


Eerste fase

Reslea verwierf het 5,4 ha grote BP-terrein vorig jaar. DEC (DEME-groep) en Aertssen zijn ondertussen van start gegaan met de sloop en sanering van de oude industriële site. Een bouwteam – bestaande uit ontwerpers KCAP en Atelier Romain, aannemer Willemen Construct, ingenieursbureau Tractebel en smart buildingspecialist Spacewell – werkt aan het ontwerp van een eerste fase en een globale visie voor de volledige site. De bouw van de eerste fase van de campus zou begin 2021 van start gaan. Het gaat om een project van ongeveer 30.000 m² en moet in 2023 klaar zijn. Het gebouw zal onder meer beschikken over kantoren, co-working- en co-creatieruimten en diverse R&D-hallen, labo’s en ateliers. Hoe groot de MCA in zijn totaliteit zal worden is afhankelijk van het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup). "Wij hebben onze ideëen en zijn daarover in dialoog met de stad Antwerpen", zegt Huybrechts.


Koen Heinen

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be
 Deze site werd geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024 x 768 en IE -11-Edge
Ce site a été optimalisé pour une résolution d'écran de 1024 x 768 et IE -11- Edge