BOEKEN  LIVRES  BOOKS

 

“Verdwenen Zwinhavens”


B O E K B E S P R E K I N G Auteur : Frank NEYTS


 ‘Verdwenen Zwinhavens’ brengen middeleeuwen terug tot leven. Brugge, Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter Muiden en Sluis waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen. Een nieuwe fietsroute met virtual reality kijkers en een belevingsexpo in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist (België) wekken de middeleeuwse Zwinhavens vanaf 3 juli terug tot leven.


Van archeologie tot virtuele realiteit

Brugge ontwikkelde zich tot dé laatmiddeleeuwse metropool van Europa. Dat had alles te maken met haar voorhavens, gelegen langsheen de Zwingeul. De expo en fietsroute is gebaseerd op het jarenlange interdisciplinair archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent. Professor Wim De Clercq: “Een lang verdwenen wereld wordt via virtuele realiteit terug tot leven gewekt in het grootst mogelijke detail. Het is voor ons als onderzoekers een uniek sluitstuk in een lang traject, maar terzelfdertijd een uitdagend begin en inspiratiebron”.
Het bijhorende publieksboek “Verdwenen Zwinhavens” werd uitgegeven door de Provincie West-Vlaanderen (België). Als auteurs tekenden Wim De Clercq, Jan Trachet en Maxime Poulain. Het boek biedt het rijkelijk geïllustreerd verhaal en het historisch belang van de Zwinhavens. Het boek telt 231 pagina’s en kost 24,90 euro. Bestellen kan via de link : Verdwenen Zwinhavens - Provincie West-Vlaanderen. Uiteraard kan men het boek ook kopen in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist (info@zwin.be).


• Toegang tot het Zwin Natuur Park is inbegrepen in de ticketprijs.
• De belevingsexpo loopt tot 7 november 2021.
• De fietsroute met de virtual reality-kijkers is er van 3 juli 2021 tot oktober 2023. De totale route bedraagt 60 km, je kan ook kiezen voor 31 of 44 km. De gratis fietskaart en webapp met archeologische weetjes tonen de weg. • De expo wordt georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen. De kijkers zijn coronaproof dankzij een behandeling met PhotoACTIVE®-beschermingstechnologie.


Alle info via www.verdwenen-zwinhavens.be

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be