BOEKEN  LIVRES  BOOKS

 

Strand Gidsje. Vlaamse Kust Van Gravelines tot Cadzand


B O E K B E S P R E K I N G door : Frank NEYTS


Nieuwe strandgids uit met 100 meest voorkomende aanspoelsels

Op vrijdag 2 juli stelde de Belgische Provincie West-Vlaanderen haar nieuwe pocketgids over strandvondsten voor.
De pocketgids werd vanuit het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne uitgewerkt en bevat heel wat informatie, foto’s en tekeningen over de 100 meest voorkomende aanspoelsels op het strand. Met de vernieuwde gids richt de Provincie zich op toeristen, leerkrachten en natuurgidsen die interesse tonen in de vloedlijn en strandvondsten.

De eerste gids over het strand werd 15 jaar geleden uitgebracht en is nu volledig herwerkt in samenwerking met lokale partners en experten, zoals De Strandwerkgroep België, natuurgidsen en CPIE Flandre Maritime uit Frankrijk.


100 soorten

De gids bevat info over schelpen zoals Zaagje en Nonnetje of over het rugschild van de Zeekat. De gids telt 100 beschreven soorten, aangevuld met actuele info en tips over strandafval, rustende zeehonden, gewonde vogels en wilde dieren. Bijzonder is dat er ook heel wat nieuwe soorten opduiken in dit gidsje. Het bewijst dat de klimaatsverandering en grote bedrijvigheid in de Noordzee heel wat invloed heeft op het onderwaterleven.


Nederlandstalige, Franstalige en Duitstalige versie

De Nederlandstalige versie van de nieuwe pocketgids telt 94 pagina’s en kost 5 euro. Hij kan aangekocht worden in het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne (De Panne), in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist), in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Brugge) en de toeristische diensten van De Panne, Koksijde en Veurne. Lezers uit het buitenland die een exemplaar willen bestellen, kunnen dit via deze link: https://webshop.west-vlaanderen.be/strandgidsje.html. Er komt sowieso €2 verzendkosten bij, binnen- of buitenland Een Franstalige en Duitstalige versie volgen in het najaar (herfstvakantie 2021).
www.duinpanne.be

 

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be