BELGISCHE MARITIEME LIGA  vzw.
LIGUE MARITIME BELGE  asbl.

Koninklijke Vereniging - Société Royale

BOEKEN  LIVRES  BOOKS

 

‘Onze Vissers’


B O E K B E S P R E K I N G door : Frank NEYTS


Bij Uitgeverij HANNIBAL verscheen het prachtige boek ‘Onze Vissers’. De ondertitel, ‘Het DNA van ‘Het Zilte Leven’, laat vermoeden waar het boek voor staat. Ineke Steevens, Martin Heylen, Stephan Vanfleteren en anderen tekenden als samenstellers.

De visserij in Vlaanderen is in volle evolutie, waarbij veel van de typische zeevisserscultuur aan het verdwijnen is. De samenstellers willen met dit boek het erfgoed en de ziel van deze visserscultuur blijvend vastleggen, met een diep respect voor de weinige vissers die er nog zijn en voor de vele die er zijn geweest.

Dat de visserij er op achteruit gaat is een understatement. Begin jaren vijftig telde de Vlaamse vissersvloot nog zo’n 450 schepen, in 2015 waren er dat nog amper 75! Er wordt niet meer geïnvesteerd in nieuwbouw, de vigerende regelgeving wordt er niet eenvoudiger op, niemand in de sector kijkt verwonderd als nog maar eens een rederij er de brui aan geeft. Zullen wij binnen afzienbare tijd geen Vlaamse visserij meer hebben? Het blijft een open vraag.

Het boek brengt tientallen historische ongeziene foto’s, objecten en een selectie van de beste beelden die ooit van Belgische vissers gemaakt werden, voorzien van verhelderende commentaar en sprankelende anektodes. Anne-Katrien Lescrauwaet en Jan Seys (VLIZ – Vlaams Instituut voor de Zee) geven een uitgebreide geschiedenis van de Belgische zeevisserij vanaf 1830. Martin Heylen stelt zichzelf op als een bewonderende observator die de zee beschouwt als een onbereikbare geliefde, en fotograaf Stephan Vanfleteren keek oude en jonge vissers in de ogen. ‘Onze Vissers’ bevat daarnaast een originele cd, ‘Piekenoas’, met daarop zes klassieke zeemansliederen gebracht door Smory & de visschers: Roland Van Campenhout, Luc Dufourmont, Matthias Debusschere & Ace Zec. Het de uitgave van het boek valt samen met de tentoonstelling ‘Engelen van de zee’ in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke aan de Vlaamse kust. Weze nog gezegd dat ‘Onze Vissers’ werd uitgegeven met steun van NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum en de Provincie West-Vlaanderen.

 

‘Onze Vissers’ (ISBN 978 94 9208 165 0) werd als hardcover op handig formaat (21 x 14,50 cm) uitgebracht met tampondruk op snee en met cd. Verkoopprijs is 39,50 euro. Het boek is te krijgen in de betere boekhandel en in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum te Oostduinkerke (België).

 

 

  LMB-BML 2007 Webmaster & designer: Cmdt. André Jehaes - email andre.jehaes@lmb-bml.be
 Deze site werd geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024 x 768 en IE - 7- 8- 9 -10-11
Ce site a été optimalisé pour une résolution d'écran de 1024 x 768 et IE - 7 - 8 - 9 - 10-11
Your browser must be enabled for Java and JavaScript